fbpx Skip to main content

Какво заболяване е захарният диабет?

Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, което засяга начина, по който тялото регулира нивата на захар (глюкоза) в кръвта. Това заболяване води до нередности в обработката на глюкозата, която е основният източник на енергия за организма. Характеризира се с повишаване на нивата на кръвната захар, причинено от невъзможността на клетките да реагират на инсулина или да го произвеждат в достатъчно количество. Инсулинът, който е хормон, стимулира клетките на човешкия организъм да абсорбират глюкозата и да я трансформират в енергия.

Видове диабет

  • Диабет тип 1: Автоимунно заболяване, при което имунната система атакува и унищожава клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин.
  • Диабет тип 2: При него е характерна инсулиновата резистентност – произвеждането на инсулин не е нарушено, но клетките не позволяват на глюкозата да влезе в тях, което води до повишаване на нивата на глюкоза в кръвта.
  • Гестационен диабет: Възникнал по време на бременност и преходен по своята същност.

Психосоматика на диабета

Психосоматиката на диабета се отнася до взаимодействието между психологическите фактори и физическото заболяване – диабет. Влиянието на емоциите, стреса, психологическата нагласа могат да влияят на благополучието при лечението на диабета и формирането на здравословни практики за контрол на глюкозата в кръвта.

Аспекти на психосоматиката на диабета

Стресът и глюкозата в кръвта

Стресът може да повлияе на нивата на глюкозата в кръвта, като повиши нивата ѝ. Този ефект се дължи на освобождаване на хормони като кортизол. По този начин управлението на стреса се превръща във важен аспект при справянето със заболяването от страна на пациентите.

Емоциите и навиците за хранене

Емоциите могат да окажат влияние върху навиците за хранене. Хората често се обръщат към храни като начин за справяне с емоционалния стрес, което може да доведе до неуправляемо консумиране на висококалорични храни. Това от своя страна повишава нивата на глюкозата в кръвта.

Депресии

Депресията, която от своя страна също е тежко състояние, което изисква специализирана помощ. Наличието на депресия може да намали мотивацията за ефективно самоуправление на диабета. Хората с депресия са по-склонни да пренебрегват диетични ограничения, лекарствата и физическата активност, което води до нестабилни нива на глюкозата.

Качество на живот и социална подкрепа

Психологическият статус и подкрепата на социалната среда имат важно влияние върху психологическото благополучие на болните с диабет. По-доброто управление на стреса, постигането на психологическа хармония, наличието на подкрепа от страна на близките подобряват качеството на живот на хората с диабет.

Влияние на диабета върху психиката

Диабетът е заболяване, което оставя отпечатък върху целия живот на болния и не е състояние, което просто се лекува след прием на лекарства за ограничен период от време. Неговото възникване, протичането му като съпътстващ фактор в живота, който се нуждае от специално отношение и третиране, влияе върху психиката на болните.

Възможни начини за влияние на диабета върху психиката:

  • Емоционален стрес и тревожност: Диагнозата диабет и необходимостта от постоянно следене на нивата на глюкозата в кръвта, диетичните ограничения и лекарства може да предизвикат емоционален стрес и тревожност. Хората с диабет често се тревожат за контрола на заболяването и за възможните последици от ниски или високи нива на глюкоза.
  • Депресия: Хората с диабет имат по-висок риск от развиване на депресия. Отрицателните ефекти на диабета върху здравето и ежедневната рутина на живота, заедно със стреса и тревожността, могат да допринесат за появата на депресивни симптоми.
  • Самооценка и самочувствие: Ежедневното справяне с диабета може да има влияние върху самооценката и самочувствието. Пациентите могат да се почувстват виновни, ако не постигнат желаните резултати в контрола на инсулина и глюкозата или, ако не могат да постигнат качеството на живот, което определят за себе си, ако това заболяване не е налично.
  • Социална изолация: Наблюдава се при по-тежките случаи на диабет или в случаите, когато е необходимо носене на инсулинова помпа или измерване на глюкозата на обществени места. Пациентите могат да се почувстват неудобно и да започнат да се стремят да избягват обществени места. Това от своя страна води до изолация и оттегляне от обществото.
  • Засилена тревожност: Необходимостта от постоянна грижа за здравето, както и следването на специална диета и медикаментозна терапия, може да е физически и психологически изтощително. Което води след себе си усилена тревожност и стрес.
  • Качество на живот: Някои аспекти на диабета като диабетна ретинопатия, невропатия и други, могат да ограничат физическата активност, социалните взаимодействия и от там общото качество на живот на болните.

Въпреки, че Диабет 1 и Диабет 2 увеличават вероятността от тревожни разстройства, депресивни епизоди и емоционална нестабилност има стратегии, основани на промяна на начина на живот и естествени добавки, които са допълнение към медицинското лечение на заболяването. Те помагат за по-добро управление на психичното здраве и хармоничен живот.

Една добра стратегия за справяне със стреса, тревожността и депресивните епизоди е Йога. Тя помага за изграждането на информираност на тялото и успокояване на нервната система. След проучване от 2011 година практиката на йога насърчава и подобрява сърдечносъдовата функция, намалява стреса, безпокойството, депресията, хроничната болка, подобрява моделите на съня и общото благосъстояние.

Медитацията е метод, помагащ за фокусиране на вниманието, успокояване на нервната система, усещане и разбиране на собствените си нужди. Ще възстанови увереността и ще спомогне за намаляване на желание за обилно хранене (емоционално хранене).

Естествената добавка – Шафран също помага при диабет

Изследване показва  изключително положително влияние върху болните от диабет. Златната подправка  намалява кръвната захар, регулира успешно инсулина, предпазвайки от усложнения.

Помага и при депресивни епизоди. Причината за повлияването на депресивната симптоматика е приноса му за увеличеното производство на серотонин, наречен още хормон на щастието. Известен още с подобряването на съня, настроението и сексуалността.

Другата такава добавка е Bacopa monnieri  известна още като Брахми. Многогодишна билка, използвана за умствена яснота и психични проблеми. Балансира нивата на стресовите хормони като неодреналин, действа като променя нивата на невротрансмитерите – допамин и серотонин. Това значително намалява тревожността, подобрява съня, релаксация и настроението.

Препоръчвам хранителна добавка Dr. Mood – поръчай я с 15% отстъпка с код ALSAMARA от нашите партньори saffrono.com

Всички тези психологически и емоционални аспекти на диабета подчертават важността на подкрепата от медицински специалисти, клинични психолози и близките хора. Психосоциалната поддръжка и развиването на стратегии за справяне с емоционални предизвикателства могат да помогнат на пациентите.

Leave a Reply