fbpx Skip to main content

Хората, които преживяват паник атаки, обикновено описват този опит като ужасяващ и изключително труден период от своя живот. Ето защо, днес ще разгледаме именно болестта на 21 век, т.н. „паник атаки“. Какво представляват? Как се проявяват и как да се справим с тях? Все въпроси, чиито отговори биха ни били полезни, ако не на нас самите, то на наш близък човек, роднина или приятел, който всекидневно се бори с паник атаки.

Какво представляват паник атаките?

Паник атаките са внезапни епизоди на интензивен страх и тревожност, които могат да се проявят неочаквано и да бъдат изключително разрушителни за тези, които ги изпитват. Те се характеризират с физически и психологични симптоми, които могат да бъдат наистина плашещи. Случват се изневиделица, без предупреждение, и достигат пълното си интензивност в рамките на минути.

Някои от най-честите причини за проява на паник атаки са стресови събития, страх и фобии, житейски кризи, големи промени в начина на живот, психосоматични заболявания и др.

Как да разпознаем паник атака?

Едни от най-честите симптоми, чрез които се проявяват паник атаките са:

1. Учестено дишане, ускорен пулс и осезаемо сърцебиене

Дишането по време на паник атака става учестено и неконтролируемо, което може да доведе до задушаване, стягане в гърлото и главоболие. Ритъмът на сърцето също се забързва и носи усещане, че направо ще изскочи.

2. Страх

Най-срещаната тревога е чувството за предстояща опасност или гибел. Някои хора, изпитващи паник атаки, се опасяват, че ще полудеят или ще умрат. Тези страхове са подбудени именно от разбирането, че мозъкът ни действа против нашата воля и нямаме контрол над случващото се.

3. Тръпки, потене и треперене

Тялото ни е в състояние на непрекъснато или периодично треперене, а при някои хора се появява т.нар. побиване на тръпки. Друг симптом на паник атака е потенето и обливането с топли или студени вълни, отново в резултат от напрежението, което човек усеща.

4. Чувство на нереалност

В някои случаи, паник атаката се изразява в загуба на ясна представа за случващото се, абстракция или момент на отчужденост от реалността и настоящето тук и сега.

5. Отпадналост и невъзможност да контролираме крайниците си

Друг от признаците, по които можем да разпознаем настъпването на паник атака, е изтръпване на крайниците до състояние на невъзможност да ги контролираме. В допълнение, често се проявяват замаяност и световъртеж.

6. Стомашни проблеми

Освен всички останали симптоми, по време на паническо разстройство е твърде възможно да усетим неприятно гадене, а това от своя страна да предизвика и диария.

Как да се справим с разрушаващите паник атаки?

Паник атаките са сериозен проблем, но с правилна подкрепа и стратегии за управление, те могат да бъдат контролирани и дори преборени.

Психотерапията е един от най-ефективните методи, чрез които можем да надникнем дълбоко в същността на паническите пристъпи. Да разберем какво ги предизвиква и да се научим да се справяме с тях.

Ако имате паник атаки и се нуждаете от помощ и подкрепа, запазете час за консултация с мен – Виолета Ал Самара.

Ето и няколко съвета, които биха ви били от полза в борбата срещу пристъпите на паник атаки:

  • Правилно дишане: За да намалите тревожността, трябва да се научите да контролирате дишането си. Затова по време на паник атака, опитайте да дишате бавно и дълбоко, като можете дори да отброявате продължителността на всяко вдишване и издишване.
  • Идентифицирайте източника на паник атака: Опитайте се да идентифицирате какво предизвиква паник атаките, за да може да се справите с тях по-ефективно. Неслучайно в емблематичната книга на Сун Дзъ – „Изкуството на войната“, един от най-запомнящите се цитати е:
  • Ако познаваш врага и познаваш себе си,
    не трябва да се страхуваш дори от хиляди битки.“
  • Практикувай релаксация: Включи в ежедневната си рутина релаксационни техники като йога или медитация.
  • Потърси професионална помощ: Понякога нямаме възможност сами да се справим с дадено нещо, но трябва да запомним, че не е срамно да потърсим помощ. Особено когато става въпрос за нещо, което буквално разрушава живота ни.

Аз, Виолета Ал Самара, знам колко унищожителни и дестабилизиращи могат да бъдат паник атаките, защото лично съм била в техния плен, ден след ден. Но успях да ги победя. Знам, че и ти можеш!

Запиши час за професионална консултация тук или на телефон: +359 893 956 575!

Последвай ме във FacebookInstagram и LinkedIn.

Leave a Reply