fbpx Skip to main content

Тревожните разстройства, фобиите и хипохондрията са ментални заболявания, които оказват сериозно влияние върху нашето психическо и физическо благосъстояние. Те създават чувство на страх, напрежение и често дори паника.

Независимо обаче дали са генетично наследени или предизвикани от различни травматични събития, съществуват стратегии и методи, които могат да ни помогнат ефективно да се справим с тях. Именно за тях ще си говорим в следващите редове.

Стратегии  за справяне на тревожно разстройство

Справянето с тревожно разстройство изисква внимание, усилия и подкрепа. А ето и някои конкретни стратегии, които могат да помогнат при управлението на тревожността:

  • Обучение в релаксация

Практикуването на коремно дишане намалява физическата тревожност и напрежение. Освен това, редовната йога практика и медитация може да помогнат за намаляване на тревожността и стреса. Именно тези холистични методи насърчават свързването между тялото и ума, като едновременно с това ни учат на релаксация и самоконтрол.

  • Промени в начина на живот и личността

Редовната физическа активност, изключването на стимуланти и захарите, забавянето на темпото на живот и осигуряване на свободно време всъщност оказват изключително позитивно влияние върху цялостното ни здраве.

В допълнение към това, можем да добавим и промяната в нагласите ни, свързани с перфекционизма, нуждата от одобрение и нуждата от контрол. Защото, ако се замислим, изключително изморително е постоянно да се чувстваме недостатъчни както за хората около нас, така и за нас самите, нали?

Стратегии  за справяне с фобии

За да се справим с недоброжелатели за нашето ментално здраве, като т.н. фобии, имаме нужда от полагане на постоянни усилия, но и от правилен подход. За целта, може да следваме следните стъпки:

  • Обучение в релаксация и терапия за контрол на паниката

Кога се постига пълна релаксация? Тогава, когато умът е спокоен. А кога той е спокоен? Тогава, когато е наясно с обкръжаващата го среда и с това, което е в нас самите. Ето защо, преди всичко останало, разбирането на корените и механизмите на нашите фобии е от изключително значение за преодоляването им.

  • Терапия на излагане

Чувал ли си за т.н. терапия на излагане или конфронтиране със страха? Това е метод, който включва постепенно излагане на нас самите срещу страховете ни. Или с други думи казано: Ако се страхуваме от паяци, започваме постепенно да се излагаме на този страх, чрез разглеждане на снимки именно на паяци.

  • Заместване на преувеличенитекатастрофични мисли

Тази форма на терапия се фокусира върху промяната на негативните мисли и поведения, свързани с фобията. Тя предоставя инструменти за управление на стреса и рационално разсъждение, като ни помага да заместим катастрофалните мисли с по-реалистични и конструктивни.

Стратегии за справяне с хипохондрия

Хипохондрията е заболяване най-вече в нашите мисли, отколкото във физиологията и функциите на тялото ни. Ето защо, преди да се диагностицираме с каквото и да е заболяване, е важно да сме сигурни, че страдаме именно от него.

Справянето с хипохондрията, на първо място, започва с нейното осъзнаване като проблем. Това да знаем какво представлява тя и какви са обичайните ѝ симптоми играе изключително важна роля в последващата терапия.

След като веднъж сме осъзнали срещу какво се изправяме, можем да продължим с гореспоменатите методи и техники за справяне и с това психическо неразположение.

Освен това, напоследък все по-популярна и често използвана практика за преодоляване на хипохондрия се оказва терапията „виртуална реалност“. Тя представлява приложение на новите технологии, в което пациентите биват стимулирани в една напълно контролирана среда.

Професионална психотерапия и хипнотерапия

В допълнение към всички споменати стратегии, методи и практики за справяне с тревожни разстройства, фобии и хипохондрия, професионалната психотерапия може да бъде изключително полезна. Това е така, защото именно опитният терапевт е в състояние да ни помогне да разберем корените на тревожността ни и да ни насърчи да се справим ефективно с нея.

Хипнотерапията е друг успешен метод за справяне с тези състояния. Тя помага в процеса на релаксация, като с внушението се цели преднамерено да се въздейства на дадено лице, без участието на неговата критична оценка. Защото, за съжаление, често се случва така, че именно нашата самооценка се оказва бариерата, която трябва да прескочим, за да се излекуваме от това, което е разболяло мислите, емоциите и чувствата ни…

Запиши час за консултация, психотерапия или хипнотерапия от тук или на телефон: +359 893 956 575!

Последвай ме във FacebookInstagram и LinkedIn, за да си на един клик разстояние от доброто психическо и физическо здраве!

Leave a Reply