fbpx Skip to main content

В днешната статия ще отговорим на въпроси, свързани с хипноза и хипнотерапия, ще развенчаем някои митове, ще научим какви състояния могат да бъдат третирани чрез хипноза, и ще внесем яснота относно това какво да очакваме от процеса.

Какво е хипноза?

Хипнозата е състояние на дълбока релаксация и концентрация, при което се взаимодейства едновременно с ума и тялото. Тя е мощен инструмент, който може да бъде от полза при лечението на различни проблеми и състояния. В основата си хипнозата представлява състояние на фокусирано внимание, при което клиентът/пациентът се съсредоточава върху една идея или обект, чрез инструкциите на хипнотизатор. Ето защо, тя може да се приложи при всички лица на възраст над 7-годишна възраст, които са способни да се концентрират. Приблизително 90% от хората са способни да достигнат дълбока релаксация. Изключение правят страдащите от дефицит на вниманието.

Важно е да знаем, че противно на общоприетите митове:

 • Хипнозата не е магически акт, при който хипнотизатор размахва махало. Клиничната хипноза е вид медицинска терапия, която често се използва като част от терапевтичен план, който включва традиционни медицински подходи.
 • Повечето хора помнят всичко, което се случва по време на хипноза. По време на сеанса и след него ние оставаме наясно с това кои сме, къде се намираме и помним какво се е случило.
 • Хипнотизаторът насочва процеса, но ние не можем да бъдем хипнотизирани против нашата воля. За успешна хипноза е необходимо сами да желаем да се потопим в релаксация. В сеанса ние не разкриваме информация, която сме желали да запазим в тайна. Не губим контрол над поведението си. Хипнозата отваря съзнанието ни за инструкциите и предложенията на терапевта, но не ни принуждава да преживяваме неща, които не желаем да преживяваме.
 • Хипнозата не е сън. Съществуват някои по-дълбоки форми на хипноза, при които можем да изглеждаме сякаш спим, тъй като тялото ни е неподвижно и спокойно, но ние не заспиваме наистина.
 •  

Как работи хипнозата?

Най-общо се счита, че в дълбокото състояние на фокус и релаксация, които се постигат чрез хипноза:

 • нашето съзнание се успокоява;
 • сме в състояние да достигнем онази част от мозъка, отговорна за нашите мисли, убеждения, възприятия, усещания, емоции, памет и поведение;
 • в това състояние сме по-отворени към внимателното насочване на хипнотерапевта, което ни помага да променяме или заменяме подсъзнателните мисли, които управляват нашето текущо поведение.

Какво е хипнотерапия?

Хипнотерапията представлява форма на психотерапия, която използва хипнозата като метод за лечение на разнообразни психологични и физически проблеми. Този метод на терапия се осъществява от лицензиран и компетентен хипнотерапевт. Хипнотерапията се различава от всички останали форми на терапевтична намеса по един ключов начин. Всички останали методи за психологична помощ, като консултиране, психотерапия и други, се фокусират върху съзнателните мисловни процеси. Поради факта, че тези методи изискват съзнателна активност, съзнателният ум често може да създаде пречки за тяхната ефективност. За разлика от горните методи, хипнотерапията работи с нашето подсъзнание.

За какво помага хипнотерапията?

Хипнотерапията може да бъде от полза при лечението на редица медицински състояния, при които психологични фактори повлияват физическите симптоми.

Най-честите приложения в сферата на психичното здраве включват:

 • Стрес и тревожност, особено преди медицински или зъболекарски процедури, панически атаки и Посттравматично стресово разстройство (ПТСР);
 • Фобии;
 • Депресия;
 • Повишаване на самооценката;
 • Проблеми с контрола на поведението, включително отказ от тютюнопушене, преяждания, гризане на нокти и нощно напикаване.

Честите медицински приложения включват:

 • Безсъние;
 • Астма;
 • Подагра след менопауза;
 • Гастроинтестинални нарушения, включително синдром на раздразненото черво (СРЧ);
 • Контрол на болката, включително след операция, раждане, при рак, фибромиалгия, изгаряния и главоболия (мигрена и напрежение);
 • Заболявания на кожата, включително брадавици и псориазис;
 • Странични ефекти от химиотерапията или радиотерапията при рак, включително гадене и повръщане.

Какво да очакваме по време на хипнотерапия?

Хипнотерапията включва определени процедури и преживявания, които могат да варират, в зависимост от конкретния хипнотерапевт, техниките, които се използват, и целите на терапията. Ето някои от основните стъпки, които можем да очакваме в процеса на хипнотерапия:

 • Подготовка и разговор: Преди да започне сесията, хипнотерапевтът обикновено провежда подробен разговор с клиента/пациента, за да разбере неговите проблеми, цели и очаквания. Този разговор може да подпомогне избора на най-подходящите методи и техника за хсипнотерапия.
 • Релаксация: Сесията обикновено започва със създаване на релаксираща атмосфера. Клиентът може да бъде насочен да се съсредоточи върху своето дишане и да се усмихне. Това подпомага релаксирането и подготовката за хипноза.
 • Привеждане в състояние на хипноза: Хипнотерапевтът използва специални техники, за да приведе клиента в състояние на хипноза. Това може да включва релаксация, визуализация и други методи, които помагат на клиента да се фокусира и да забрави страничните си (разсейващи) мисли.
 • Работа с проблема: След като клиентът е в хипнотично състояние, хипнотерапевтът работи с него върху конкретния проблем или цел. Това може да включва предложения за справяне с проблема, изследване на подсъзнателните убеждения и травми, визуализация на решения и други техники.
 • Завършване на сесията: Хипнотерапевтът постепенно извежда клиента от състоянието на хипноза. Този процес може да включва постепенното повишаване на осъзнаването, завършване с положителни и укрепващи идеи.

Това, което обикновено можем да очакваме, е усещане за дълбока релаксация по време на сесията. Някои хора могат да изпитат съзнателни промени, като повече яснота или усещане за вътрешен покой. Реакциите на клиента/пациента в процеса на хипнотерапия могат да варират, в зависимост от неговата индивидуална чувствителност и способност да влезе в състояние на хипноза.

Важно е да се отбележи, че хипнотерапията не е подходяща за всеки и не може да замести стандартната медицина. Преди да се подложим на хипнотерапия, е важно да направим консултация с опитен хипнотерапевт и да се уверим, че тя е подходяща за нашия случай.

Запиши час за консултация и хипнотерапия тук или на телефон: +359 893 956 575.

Последвай ни и във FacebookInstagram и LinkedIn.

One Comment

Leave a Reply