fbpx Skip to main content

Генерализирано тревожно разстройство

Случва ли Ви се е да чувствате, че стомахът Ви се свива и Ви е трудно да дишате, че сърцето Ви бие учестено и подобни ситуации се повтарят отново и отново? Пречат ли тези състояния на концентрацията Ви, идват ли сякаш от нищото, примерно – докато водите рутинен разговор по телефона? Случва ли Ви се системно да не можете да спите, защото премисляте отново и отново ситуации от ежедневието? Ако не бъдат овладени, тези състояния могат значително да изменят живота Ви, ежедневното Ви функциониране, могат да доведат до това да напуснете работа, да търсите изолация и значително да влошите качеството си на живот.

Разбира се, не всяко състояние на тревожност е диагноза. Всеки има моменти, в които се притеснява относно развитието на различни ситуации, когато изпитва съмнение дали ще се справи с ежедневните предизвикателства в живота си, дори моменти, в които изпитва страх за бъдещето си. Тревожността нараства особено в периоди на големи промени – при смяна на семейното положение, при значителна професионална промяна, при поемане на родителската роля, при сериозни житейски ситуации, с които трябва да се справим без достатъчно подкрепа и т.н. Ежедневният стрес също носи своите моменти на тревога.

Но „обичайната“ тревожност като цяло има причина и отминава с разрешаването на проблема или приключването на тревожната ситуация.

За генелизирано тревожно разстройство говорим, когато сте прекалено тревожни и това състояние е упорито – запазвате състояние на тревожност, дори когато няма конкретна причина, за която да се тревожите. Заедно с това, се опитвате да предвидите и планирате всяка една възможност за развитие на различни ситуации. Това е изтощително за психиката Ви, а може да навреди и на физическото Ви здраве – да се появят проблеми със съня, раздразнителност, трудност да се поддържа концентрация, поради силна превъзбуда и безпокойство.

Симптоми:

Видимо безпокойство, нервност

Умора

Раздразнителност

Препускащи тревожни мисли, които трудно могат да се овладеят

Проблеми със съня

Напрежение в мускулите, което може да доведе до гадене

В основата на тревожността стои фундаментален механизъм за оцеляване, така нареченият отговор „бий или бягай“, който се задейства, когато се почувствате застрашени. Тревожността е като алармиращ механизъм, който може да бъде задействан от реална опасност, но и просто от нещо, което единствено субективно възприемаме за опасно.

Хората с генерализирано общо разстройство постоянно развиват в мислите си сценарии от типа: „какво ще стане, ако…“, което води до провокиране и ескалиране на още и още тревожност. Веднъж започнала, тревогата не може да бъде овладяна. Не помагат съвети като: „Просто се успокой“, „Не вземай нещата толкова на сериозно“, ‚Недей така, че ще се разболееш“.

Как се лекува генерализираното тревожно разстройство!?

  • При леки форми на ГТР, промени в начина на живот могат да помогнат значително. Може би най-важната би била, ако започнете да спортувате или да правите упражнения, йога, релаксация, медитация.
  • Лечението на по-сериозно генерализирано тревожно разстройство е психотерапия, медикаменти или комбинация от двете.
  • Психотерапевтично, работата е насочена за изграждане на стратегии за справяне, преработване на моделите на мислене и поведение и управление на тревожността и стреса.

Заявете онлайн консултация

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Моля, прочетете и приемете условията: