fbpx Skip to main content

Хипноза и хипнотерапия

Какво е хипноза?

Хипнозата се прилага за „записване“ на познания и нови дейности, които позволяват на човек по-добре да се противопоставя на проблемите, пред които го изправя живота. Състоянието на хипнотична релаксация предполага една „суперконцентрация“, която позволява да се се усвояват нещата с по-голяма лекота. Ако идеите са прости, рационални и ясни, те се „вмъкват“ в съзнанието на практикуващият ги и за кратък период от време се превръщат в „автоматично мислене“, чиято основа е сугестията.

Може да се използва в лечението на различни психични разстройства. Тя е много полезна при контролирането на тревожност, като техника за предизвикване на релаксация, помага за усвояване на самоуспокояване, за постигане на покой в напрегнати ситуации и за отстраняване на натрупаното напрежение. В този смисъл, простите упражнения по хипнотична индукция са достатъчни, за да се усвои как да се намалява тревожността. Може да се прилага за контрол на теглото в комбинация с адекватен диетичен план и план за физически упражнения.

Тя е подходящ допълващ метод за премахване на различни зависимости. Осигурява един вид релаксация срещу нервността, предизвикана от отказването на цигарите; намалява усещането за „компенсация“, предизвикано от акта на пушене, и служи за „промяна“ на отношението на пушача към тютюна.

Използвана е при лечение на горещи вълни на пациентки, оперирани от рак на гърдата – както посочва интернет страницата за традиционна и природна медицина Infomed, екипът на Елкинс от Университета Бейлър в Уако, Тексас.

В други изследвания се изтъква използването на хипноза за лечение на депресивни симптоми, за предотвратяване на гадене и повръщане, предизвикани от лечението на ракови заболявания, за контролиране на болката по време на медицински процедури, извършвани върху деца и подрастващи, при подготовка на бременни жени, за да могат да кърмят бебетата си, и като диагностичен метод при криминалистични процедури.

Принцип на хипноза

Хипнозата е начинът, по който работи нашият мозък, причинен от различни средства. Когато пациентът премине в хипноза, умът му игнорира всичко, което го заобикаля. Хипнозата го кара да бъде прекалено отзивчив и свръхчувствителен към речта на хипнотизатора.

Така пациентът възприема нещата по-широко, като цяло и с определена дистанция. След като се повиши тяхната сензорност, пациентът може по-лесно да се изправи пред проблемите си и да ги реши, да успокои страха или промяна на поведението което вече не отговаря на живота му.

Това състояние на хипноза често се сравнява с човек, толкова погълнат от това, което прави (четене, гледане на филм), че не може да чуе какво се случва около тях. Понякога очите ни са тези, които ни потапят в това будно състояние. Твърде много търсени, те вече не се притесняват да се съсредоточат ... ние мечтаем.

Това състояние на отпускане би предложил възможности за действие върху ума, обработка на информация, емоционални реакции и тялото.

Хипнотерапията може да облекчи или разреши много разстройства: болка, пристрастяване, фобия, депресия, храносмилане, сън и др.

Заявете онлайн консултация

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Моля, прочетете и приемете условията: