fbpx Skip to main content

Хипохондрия

Хипохондрията, или както е по-правилно да се нарича – хипохондричното разстройство, е психично разстройство, характеризирано с постоянен, неоправдан страх за собственото здраве. Засегнатите са в постоянна тревога, че имат сериозно заболяване, което все още не е диагностицирано. Те оглеждат телата си, търсейки симптомите на това заболяване и приемат всяка нередност, независимо колко незначителна e, като симптом на това заболяване. Силно склонни са да си самовнушават и да си приписват симптоми, които всъщност не са клинично проявени при тях.

Характерни са постоянните огледи на собственото тяло и самодиагностицирането. Мъчителният страх преминава за кратко след консултация с лекар или близък, от когото получават уверение, че са напълно здрави, след което страхът се завръща с убеждението, че заболяването е минало недиагностицирано и продължава да напредва.

Състоянието може да стане тежко психологическо бреме и да влоши чувствително емоционалното състояние на засегнатите. Стресът, породен от него, може да бъде изключително мъчителен. Всеки път, когато хипохондрикът чуе за някое заболяване, той започва да открива симптомите му у себе си.

Хипохондричното разстройство е вид соматоформно разстройство. Това са група състояния, характеризирани с наличието на соматична (телесна) симптоматика, дължаща се на психично разстройство.

Симптоми:

Гадене

Световъртеж

Прекомерно изпотяване и горещи вълни

Повишен сърдечен ритъм

Ускоряване на дишането

Сърцебиене

Сърбеж

Задух

Усещане за иглички в тялото

Пристъпи на паника

Постоянно тревожно настроение

Маниакално спазване на определени правила и др.

Лечение с психотерапия и/ или медикаменти

  • Когнитивната поведенческа терапия е с доказана клинична ефективност. При нея се помага на засегнатия да вникне в собствения си проблем и да осъзнае безпочвеността на опасенията си, насочвайки мислите и емоциите си в позитивна, конструктивна посока.
  • Хипноза ( хипнотерапия) спомага за освобождаване от негативните убеждения.
  • Допълнение към основното лечение се използват още йога и медитация
  • Интегративен подход на терапия

Заявете онлайн консултация

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Моля, прочетете и приемете условията: