fbpx Skip to main content

Хранителни разстройства

Съществуват много разновидности на хранителните разстройства и всички те се характеризират с абсолютизиране на значението на храната или пък телесното тегло. Става дума за заболявания, създаващи трайни психични нагласи у болния към храната и храненето въобще, както и комплекси относно външния му вид, които вземат застрашителни размери, проявяват сериозни физиологични симптоми и имат редица усложнения.

Справянето с хранително разстройство може да бъде трудно и непосилно преживяване. Анорексията и булимията са сериозни психични заболявания, които изискват професионална помощ.

Лечението на хранителните разстройства често включва комбинация от терапия, хранителни консултации и лекарства. Съществуват различни подходи за лечение на хранителни разтройства. Възможно е да бъде комбинация от тях. Когнитивно - поведенческа терапия, междуличностна терапия, хипноза и хипнотерапия, арт терапия и психотелесни техники

1

Анорексия

Анорексия невроза обикновено засяга жените през ранните години на юношеството. Те отказват да се хранят поради нереалистична оценка на собственото тегло, което смятат за наднормено. Налице е отказ от редовно хранене и подбиране само на няколко вида храни или минимално хранене въобще – един лимон, една ябълка и прочие. Проявена в тежка форма, крие опасна за живота значителна загуба на тегло плюс безпокойство, умора, слабост, косопад.

2

Булимия

Булимията е друг тип подобно заболяване. Болният понякога преяжда и след това повръща. Основните симптоми са пристъпи на преяждане, последвани от предизвикано повръщане или употреба на слабителни средства, за да се предотврати усвояването на храната. Възможно е теглото на болния да е в норма. Честото повръщане води до изтощение, увреждане на зъбите, гърлото е постоянно раздразнено, налице са болки в корема, подуване, храносмилателни и метаболитни смущения. Злоупотребата със слабителни средства може да наруши чревната функция и да предизвиква хроничен запек. Проблемът причинява и недостиг на хранителни вещества, минерали и течности. Булимията се корени преди всичко в комплекси от собственото тегло и външния вид, които вземат връх в едно постоянно „самонаказване“. Нещо повече, болният приема и преяждането за нормално, въпреки че се стреми към намаляване на теглото, защото е със съзнанието, че колкото и да яде, повръщането ще му помогне „да се избави“. По този начин той освен всичко друго развива и силен апетит и голямо чувство на глад.

3

Системно преяждане (хиперфагия)

Системното преяждане (хиперфагия) е характерно за всички възрасти. Страдащите от този проблем са в повечето случаи с наднормено тегло и изпитват непрестанно желание да се хранят, дори когато не са гладни. Системното преяждане е свързано с поглъщането на огромни количества храна наведнъж, често за кратко време. Болният не може да се контролира и се храни бързо, но не се чувства заситен.

4

Орторексия

Орторексията е патологична мания да се яде само здравословна храна. Тази обсебваща идея може да се превърне в болест, когато не се приемат червени меса, риба и други важни хранителни продукти и се стигне до недохранване. Тази болест е описана за първи път от д-р Стивън Братман, който практикува алтернативна медицина. Неговата книга „Пристрастени към здравословната храна“, в която се описва орторексията, става бестселър. В книгата си Братман представя няколко въпроса, които разкриват наличие на орторексия, като „Различава ли се начинът ви на хранене от този на близките ви?“

Заявете консултация

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Моля, прочетете и приемете условията: