fbpx Skip to main content

В търсене на психично здраве и благополучие, все повече хора се обръщат към онлайн консултация с психолог или психотерапевт, като достъпна и гъвкава алтернатива на традиционните методи за терапия.

Онлайн консултация с психолог или психотерапевт – какво представлява?

Онлайн терапията ви дава възможност да получавате подкрепа от специалист психолог и психотерапевт за своето психично здраве, изцяло онлайн чрез видео среща и разговор. И всичко това от уединението и комфорта на собствения си дом или всяко друго място, където се чувствате сигурни и защитени.

Защо да изберете онлайн консултация пред традиционните срещи на живо?

В днешния забързан свят, грижата за нашето психично здраве никога не е била по-важна, но намирането на време и средства за посещение на традиционни терапевтични сесии може да бъде истинско предизвикателство за мнозина.

Онлайн консултациите и терапиите имат някои добри предимства пред срещите на живо в кабинета на терапевта, а именно:

Достъпност за всеки

Едно от най-големите предимства на онлайн консултация с психолог или психотерапевт е, че премахва бариерите. Независимо дали сте сгушени в отдалечено градче, срещате предизвикателства с трудна мобилност, или сте българин, живеещ в чужбина… Качествената психологическа помощ е само на един клик разстояние. Независимо къде се намирате, подкрепата и напътствията от психотерапевт са по-достъпни от всякога.

Удобство и гъвкавост

Представете си, че организирате терапевтичните си сесии според графика и ежедневието си, а не обратното. С онлайн консултациите можете да планирате сесии в дни и часове, които са най-удобни за вас. Така, например,  избягвате неудобството от трафика и спестявате време от пътуване.

Комфорт и поверителност

Когато сте в собственото си пространство, това носи усещане за сигурност и ви приветства да бъдеш по-открит. Една онлайн консултация с психолог или психотерапевт насърчава по-честна и открита комуникация между терапевта и клиента, докато се чувствате удобно в своето безопасно и лично пространство.

Широка гама от услуги

Онлайн консултацията предлага богато разнообразие от услуги за психологическа подкрепа, съобразени с вашите уникални нужди. През каквото и да преминавате, има ръка за помощ, готова да ви преведе през пътя, предлагайки специализирана подкрепа.

Поверителност и сигурност

Поверителността и сигурността на терапевтичните сесии са от първостепенно значение. Бъдете сигурни, онлайн консултациите се придържат към стриктни политики за поверителност, гарантиращи, че вашите разговори и данни са защитени. Това е ангажимент за създаване на среда, изпълнена с доверие, в която можете свободно да изследвате своите мисли и чувства.

Често задавани въпроси

Онлайн консултация с психолог или психотерапевт е всъщност революционен подход, който демонстрира значителни предимства, особено в нашето бързо развиващо се дигитално общество. Въпреки това, някои клиенти имат опасения относно ефективността на онлайн терапиите и се притесняват до каква степен те са наистина работещи.

Затова отговаряме на някои от най-често задаваните въпроси:

Не е ли личната връзка между терапевт и пациент по-ефективна от тази онлайн?

При онлайн видео разговорите се запазва визуалния контакт и терапевта и клиентът се виждат и чуват в реално време, което запазва връзката между двете страни и осигурява пространство за разбиране, емпатия, доверие и откритост.

Как може терапевтът да улови нюансите на емоциите ми през екран и как мога да създам доверчива връзка с него, когато не сме физически на едно място?

Много психотерапевти, практикуващи онлайн консултация и терапия, споделят, че могат ефективно да уловят и адресират емоционалните състояния на своите клиенти и през екран. А последното със сигурност допринася за по-бързото изграждане на доверие и откритост дори и да няма физически контакт между терапевта и клиента.

Наистина ли онлайн платформите са сигурни и как да знам, че моята информация остава конфиденциална?

Онлайн платформите, които се използват за психотерапия, са създадени с внимание към сигурността и поверителността. Те използват криптиране и други съвременни технологии. Защитават данните, за да гарантират, че всяка информация, споделена по време на сесията, остава конфиденциална.

Освен това, в онлайн консултациите, както и при традиционната терапия, терапевтите са обвързани с договори за поверителност и не разкриват никаква лична информация, без изричното съгласие на клиента.

Как се справяте с техническите проблеми по време на онлайн сесия?

Техническите проблеми са неизбежна част от онлайн консултациите, но много терапевти и платформи са подготвени с протоколи за действие в такива случаи. Често се предлагат алтернативни методи за комуникация. Например смяна на платформата, телефонни обаждания или сесии чрез текст, за да се гарантира непрекъснатостта на терапевтичния процес.

Ефективна ли е онлайн терапията за сериозни психологически проблеми?

Изследванията показват, че онлайн терапията може да бъде изключително ефективна за широк спектър от психологически проблеми, включително депресия и посттравматични стресови разстройства.

Може ли онлайн терапията да предложи всички видове терапевтични интервенции, както личните сесии?

Макар някои специфични терапевтични интервенции да изискват лично присъствие, много форми на терапия се адаптират успешно за онлайн формат.

Онлайн консултация с Виолета Ал Самара – за кои услуги? Къде и как се провеждат?

Онлайн консултациите на холистичен център „AL Samara Body and Mind“ с Виолета Ал Самара – клиничен психолог и хипнотерапевт, представляват интегративен подход към подобряване на психичното и физическото здраве, като се обръща внимание на взаимовръзката между тялото, ума и духа.

Тук ще намерите широка гама от онлайн услуги, включително:

  • Клинична психология
  • Позитивна психотерапия
  • Хипноза и хипнотерапия
  • Регресивна терапия
  • Семейно консултиране и др.

Онлайн консултациите и терапиите се провеждат през WhatsApp, Google Meet, Zoom, Botim или друга удобна за двете страни платформа.

Заявете консултация тук или на телефон: +359 893 956 575!

Последвайте ме във FacebookInstagram и LinkedIn, защото въпреки предизвикателствата, онлайн консултациите представляват мощен инструмент в арсенала на съвременната психотерапия. И не е лоша идея точно ти да бъдеш на един клик разстояние от тях, нали?