fbpx Skip to main content

Паническо разстройство

"Изведнъж почувствах огромен страх без никаква причина. Сърцето ми биеше, гърдите ме боляха и беше все по-трудно да дишам. Мислех, че ще умра.”

Тези думи могат да бъдат чути от всеки, който някога е получавал пристъп на паник атака. Въпреки че няма видима, обективна причина за паническите пристъпи, те се случват и са много неприятни за този, който ги изпитва.

Най-типични са следните прояви на паническите атаки:

1

Чувство за предстояща опасност или гибел

2

Страх от загуба на контрол или смърт

3

Учестено и осезаемо сърцебиене

4

Потене

5

Треперене

6

Задух или стягане в гърлото

7

Тръпки

8

Топли вълни

9

Гадене

10

Коремни крампи

11

Болка в гърдите

12

Главоболие

13

Замаяност, световъртеж

14

Чувство на нереалност, абстракция, отчужденост

Паник атаките се появяват, когато този стресов отговор бъде активиран въпреки липсата на непосредствена опасност. Някои от факторите, които могат да подтикнат тялото да активира този механизъм, включват:

  • Стресови събития
  • Страх и фобии
  • Житейски кризи
  • Психосоматични заболявания и др.

Лечението на паническите атаки може да намали силата и честотата на пристъпите, както и значително да подобри всекидневното ви функциониране. Основните методи на лечение са психотерапията и лекарствата, като те могат да бъдат назначени поотделно или заедно в зависимост от вашите предпочитания, историята и сериозността на заболяването ви и други фактори.

Психотерапията се счита за ефективен първи избор при тревожни атаки и паническо разстройство. Психотерапевтичните сесии могат да ви помогнат да вникнете в същността на паническите пристъпи и да се научите да ги овладявате по-бързо.

Заявете онлайн консултация

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Моля, прочетете и приемете условията: