fbpx Skip to main content

Разбирането и признаването на психични разстройства като сериозен здравен проблем е първата стъпка към търсенето на професионална психологическа помощ. Въпреки че осведомеността за психичното здраве нараства, много българи все още се колебаят да потърсят помощ поради стигма, недостиг на ресурси или незнание.

Какво сочат статистическите данни за психичното здраве по света?


Според скорошни изследвания, значителен процент от населението изпитва симптоми, свързани с психични разстройства, но само 25% от тях активно търсят специализирана психологическа помощ.
Статистиката показва тревожна картина, която подчертава нуждата от разбиране и адресиране на този проблем. А последните статистически данни са повече от притеснителни. Според тях:


• Около 27% от хората между 18-65 г. в Европа страдат или са страдали от депресия, тревожност или стрес за последната една година.
• По време на COVID-19 в Източна Европа, 30% от хората са страдали от тревожност и 27% от депресия.
• Всяка година 38,2% от населението на Европа страда от психично разстройство, което означава 164,8 милиона засегнати лица. Сред най-често срещаните са тревожните разстройства (14,0%), безсънието (7,0%), тежката депресия (6,9%) и соматоформните разстройства (6,3%).
Статистиката ясно очертава спешната нужда от действия за повишаване на осведомеността и достъпа до психологическа помощ.

Но от къде да започнем? Разбирането, че търсенето на помощ е знак на сила, а не на слабост, е първата крачка и ключов момент за преодоляване на този обществен проблем.

Фактори, допринасящи за липсата на търсене на психологическа помощ

Съществуват редица фактори, които оказват влияние върху ниския процент на хората, едва 25%, които активно търсят психологическа помощ.
Социалните стигми, свързани с психичните заболявания, играят съществена роля в отказа на много хора да потърсят професионална помощ. Тези стигми са негативни стереотипи и предразсъдъци, които обществото налага на хората с психически проблеми.
Ето някои от основните причини, поради които социалните стигми могат да предотвратяват търсенето на психологическа помощ:

Страх от етикетиране


Хората често се страхуват, че ако признаят за своите психически проблеми, могат да бъдат етикетирани като „луди“, „нестабилни“ или „некомпетентни“. Това може да доведе до загуба на лични и професионални връзки, както и до обществено изолиране.

Въздействие върху професионалния живот


Много хора вярват, че признаването на психически разстройства може да има негативно въздействие върху тяхната кариера. Те се страхуват от загуба на работа, пропускане на възможности за повишение или дискриминация на работното място.

Незнание и неразбиране

Често пъти стигмите се подхранват от незнание и неразбиране на психичните заболявания. Хората могат да вярват в митове и заблуди, например, че психичните заболявания са резултат от лошо възпитание или слаб характер, което води до отказ от търсене на психологическа помощ.

Липса на доверие

Някои хора може да не търсят психологическа помощ, защото се страхуват, че лечението няма да бъде ефективно или че ще бъдат третирани с недостатъчно уважение от специалистите.

Преодоляването на социалните стигми е ключов компонент за подобряване на достъпа до психологическа помощ и е важно за изграждането на по-здравословно общество.

Кога трябва да потърсим психологическа помощ?

Търсенето на психологическа помощ е важна стъпка към поддържането на добро психическо здраве. Важно е да знаем кога е подходящ момент да потърсим професионална помощ. Ето някои ключови сигнали, които могат да ни насочат към това решение:
• Продължителни чувства на тъга или отчаяние
• Тревожност, която пречи на ежедневните ви дейности
• Емоционални реакции, които изглеждат прекалени или неадекватни
• Промени в поведението, като изолация или прекомерна агресия
• Проблеми със съня или храненето
• Мисли за самонараняване или самоубийство
• Прием на алкохол или наркотици като средство за справяне

Търсенето на психологическа помощ е знак за сила и стъпка към възстановяване и по-добро психическо здраве. И няма нищо лошо или срамно в това да се погрижиш за душевния си мир.

Понякога към отговорите на въпросите, които всекидневно си задаваш, може да те насочи само професионалист със знания и богат опит. А единственото, което се изисква от теб, е да събереш кураж да потърсиш неговата помощ и да му се довериш. Да се довериш в името на… твоето здраве!

Заяви онлайн консултация с мен, Виолета Ал Самара, тук или на телефон: +359 893 956 575!

Последвай ме във FacebookInstagram и LinkedIn