fbpx Skip to main content

Психосоматично разстройство

Причините за психосоматични заболявания се крият в човешката психика.

Те са резултат от взаимодействието между психични и физически фактори. Хората изпитват емоциите както в душата, така в тялото. Всяка емоционална експресия (страх, гняв, вина, радост) предизвиква реакция в организма като мускулно напрежение, хормони, промяна на честотата на дишане и сърцебиене. Понякога тялото трудно обработва емоционалният стрес. Причина за емоционален стрес могат да бъдат конфликти, страдание, чувства на агресия, страхове, които често са скрити в несъзнаваното и не си даваме сметка за тяхното разрушително въздействие. Когато силните и продължителни емоции не са изявени по някакъв начин – чрез споделяне в разговор, плач, викове, изблици на гняв, те се задържат и натрупват в тялото. Метафорично може да се каже, че психосоматичните заболявания са израз на болката на душата, която, останала нечута и неразбрана, като последен изход алармира чрез болест или хронична болка.

Често за симптомите няма медицинско обяснение – има болка, но няма доказателства за заболяване. Симптомите започват в момента, когато човек достига до своят физически и емоционален предел.

Диабет тип 2, Ревматоиден артрит, Хипертиреоидизъм, Мигрена, Хронична болка, Синдром на раздразненото дебело черво, Стомашна язва, Бронхиална астма, Атопичен дерматит, Главоболие, Хипертония, Исхемична болест на сърцето , Язвен колит....

Напоследък изследванията върху психосоматичните разстройства придобиха особено значение. Голям брой хора, независимо от пола и възрастта, страдат от заболявания на кожата, стомаха и чревния тракт, ендокринни разстройства и други заболявания.

За да се възстановите, ще трябва да приемате лекарства, предписани от специалисти, но и трябва да се научите не само да устоявате на житейските трудности, да използвате активна стратегия за преодоляването им..

Психотерапевтичното лечение е насочено към разрешаване на вътрешни конфликти.В някои случаи се използва различни методи - хипноза и хипнотерапия, психотелесна терапия, дихателни упражнения

Заявете онлайн консултация

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Моля, прочетете и приемете условията: