fbpx Skip to main content

Защо ни е нужна медитация при повишена тревожност? Широкоизвестен факт е, че практики като Йога и водени медитации могат да бъдат от съществена полза за намаляване на тревожността. Преди да пристъпим към изброяването на начините, по които това е възможно, е нужно да разгледаме механизма на тревожността и връзката ѝ с нашата автономна нервна система.

Какъв е механизмът на тревожността – симпатикус и парасимпатикус?

Тревожността е комплексно състояние, което включва физически, емоционални и поведенчески аспекти. Механизмът на тревожността е свързан с функционирането на автономната нервна система, която се състои от две основни подсистеми: симпатикова и парасимпатикова.

Автономната нервна система контролира функциите на органи и системи в нашето тяло. Тези функции обикновено не се осъществяват по нашата воля. Тя регулира автоматични процеси като дишане, сърдечна дейност, храносмилане, регулация на температурата и други. Тази система работи независимо от нашата свръхполагаща воля, поради което се нарича „автономна“.

Симпатикова нервна система:

Тази част на нервната система се активира при стресови ситуации или когато сме изправени пред заплаха. Когато симпатиковата нервна система бъде активирана, тя предизвиква серия от физиологични реакции. Известни са още като автоматичен стресов отговор „бий се или бягай“. Тези реакции включват изменение в сърдечно-съдовото функциониране (повишена сърдечна честота и повишено кръвно налягане), разширяване на дихателните пътища, повишена концентрация на кръвната захар и повишена внимателност. В ситуации на тревожност, активирането на симпатиковата нервна система може да доведе до физиологични симптоми. Например напрежение, гърчове, треперене и усещане за страх.

Парасимпатикова нервна система:

Тази част на нервната система има обратен ефект върху симпатиковата нервна система и помага за възстановяване на равновесието след стресови събития. Парасимпатиковата нервна система подпомага релаксацията и намалява активността на органите при симпатикова активация. Тя помага за намаляване на сърдечната честота, нормализиране на дишането и възстановяване на нормалните нива на кръвно налягане.

Когато механизмите на тревожността се активират, без основателен стимул или се поддържат във времето, това може да доведе до развитие на тревожни разстройства. Тревожните разстройства могат да се лекуват с различни методи, включително психотерапия, лекарства и терапии, насочени към регулиране на автономната нервна система.

Медитация при повишена тревожност: По какъв начин Йога и медитациите повлияват автономната нервна система?

Практики като Йога и водени медитации ни дават контрол за положително влияние върху автономната нервна система. Те балансират активността на симпатиковата и парасимпатиковата част. Ето няколко начина, по които медитация при повишена тревожност оказва влияние на автономната нервна система.

Понижаване на стреса:

Редовната практика на йога и медитация при повишена тревожност може да понижи нивата на стрес. Това автоматично би намалило активността на симпатиковата нервна система. Когато стресът е понижен, тялото има по-малко нужда от постоянното активиране на стресовата реакция „бий се или бягай“.

Успокояване на ума:

Медитациите са особено ефективни за успокояване на ума и намаляване на вътрешния диалог и размишленията, които могат да поддържат активността на симпатиковата нервна система. В резултат – парасимпатиковата нервна система може да бъде стимулирана, което води до релаксация и по-ниски нива на тревожност.

Дълбоко дишане:

Множеството дихателни техники, използвани в Йога (и медитация), насърчават дълбокото дишане. Това може да стимулира вагалния тонус – механизъм, който контролира парасимпатиковата нервна система. Дълбокото дишане стимулира вагусния нерв, който предизвиква релаксация и намалява активността на симпатиковата нервна система.

Подобряване осъзнаването на тялото:

Йога практиките често включват техники за осъзнаване на тялото, което помага на практикуващите да осъзнаят и контролират своите физиологични реакции. Този вид осъзнаване може да намали автоматичните реакции на стрес и тревожност.

Социална подкрепа:

Участието в групови йога класове или водени медитации може да предостави социална подкрепа и усещане за общност, което също може да помогне за намаляване на тревожността.

Съчетанието на тези фактори прави Йога и медитациите мощни инструменти за регулиране на автономната нервна система и намаляване на тревожността.

Ето няколко практики от Йога, които могат да помогнат да се намали тревожността:

Дихателни упражнения (Пранаяма):

Тези упражнения се фокусират върху контролиране на дъха и могат да бъдат изключително ефективни за управление на тревожността. Например, „Нади Шодхана“ (дихателно упражнение за пречистване на каналите) може да помогне за успокояване на ума и стимулиране на парасимпатиковата нервна система.

Йога асани (пози):

Някои асани, като „Баласана“ (детска поза), „Випарита Карани“ (поза Полусвещ) и „Шавасана“ (позата на трупа), се считат за особено успокояващи и могат да помогнат за понижаване на тревожността, насърчавайки релаксация и осъзнатост.

Медитация при повишена тревожност:

Медитативните практики, включително майндфулнес медитация (осъзната медитация) или визуализации, могат да бъдат изключително ефективни за намаляване на тревожността, насърчавайки ума да се насочи към сегашния момент.

Йога Нидра:

Това е техника от Йога, която се фокусира върху дълбоката релаксация и визуализацията. Йога Нидра може да помогне за намаляване на стреса и тревожността, като предизвика релаксация и възстановяване.

Бхастрика пранаяма:

Това е друго дихателно упражнение от Йога, което може да помогне за намаляване на тревожността, като стимулира енергията и пречиства ума.

Тези практики могат да се използват единично или комбинирано, в зависимост от предпочитанията и нуждите на практикуващия. Важно е да се помни, че редовната практика е ключът към постигане на дългосрочни ползи от Йога за понижаване нивата на тревожност.

Ако страдате от повишена тревожност, е важно да се консултирате с професионален здравен специалист за по-нататъшна оценка и подходящо лечение. Тези практики могат да бъдат изключително полезни като допълнителна подкрепа, но не трябва да заменят професионална медицинска помощ при сериозни проблеми с тревожността.

Заяви консултация тук или на телефон: +359 893 956 575!

Последвай ме във FacebookInstagram и LinkedIn, за да не пропуснеш нещо, което би било от полза за баланса между твоите ум, дух и тяло!